Thursday, July 19, 2012

KAU BUKAN LAWAN JUGA BUKAN KAWAN


Salam Ramadhan u oll....sempena kedatangan bulan yang mulia...aku cuba untuk memperbaiki diri tapi walau bulan itu mulia...kesakitan hati kadang-kadang x mampu untuk di tahan....ye..mari lah kita doa sama2 supaya dijauhkan dari malapetaka...yg mana kadang2 malapetaka yg datang dari manusia2 juga...mungkin itu lah dugaan yg tuhan beri untuk kita....Alhamdulillah...arini bukan nk bg resepi tapi nak bg puisi.....ermmmmm

~ BUKAN LAWAN...BUKAN KAWAN ~

'KAWAN'.... kau mengeluh tertekan.....terseksa...
Tapi kau tak pernah kira seksaan yang kau lemparkan padaku
Kau menghitung setiap dosa-dosaku padamu
Tapi kau terlupa membilang dosa-dosamu pada aku...pada orang...
Kau menghukum aku akan dipersoalkan di Padang Masyhar
Tapi kau lupa.....
'KAWAN'...dibelakang ku ini penuh luka-luka yang dalam
Hasil tikaman kau berkali-kali
Hasil tusukan kau bertahun tahun
Walau tanpa darah, walau tanpa parut
Sesungguhnya lidahmu maha tajam
Kata-katamu maha ngeri
Bisa memporak perandakan dunia
Bisa melunturkan silaturrahim
Aku tahu....
Kelemahanku....aku tak pandai
Bermulut manis untuk menabur racun
Sungguh aku tak tahu...
Tapi itu lah kekuatanmu....sungguh aku kagum
Tak apa lah 'KAWAN'
Aku sudah lelah dengan permainanmu ini
Aku semakin pasrah untuk ditikam lagi
Entah untuk kali keberapa...aku x pasti...aku sudah lupa
Yang benar...kau bukan LAWAN ku juga bukan KAWAN
Aku pasti....bukan aku sahaja yang akan dipersoalkan d Mahsyar
Tapi KITA!!!......KITA!!!! wahai 'KAWAN'
'KAU & AKU'

Sekian ada nya....

Wednesday, July 11, 2012

Telur Pindang



Sape tak pernah makan Telur Pindang???? angkat tangan sket....meh cik sally ajar wat sndiri...telur ni biasa sangat bg org2 Johor atau org2 belah Selatan....yg kaler dia cekelat2...ada org suka sgt tp ada gak yg tekak dia x bole terima dgn rasa herba2 yg menusuk hidung tu...cik sally plak mmg suka banget hehehe

Ni masa rumah buat kenduri..cik sally mempertaruh kan 4 hidangan termasuk Telur Pindang selain dari Puding Berkuah, Jambu potong + kulit limau dan ulam-ulaman sambal belacan...ulam tu pon nk kira..apa daaa hehehe

Rupa telur yg da siap sedia untuk direbus...160 biji

Bahan-bahannya (semua pun agak2 la yer ikut kuantiti telur yg korang buat)
- Telur (Opkos la kalo xde telur jadi kuah pindang lak kannnn)
- Daun manggis
- Daun Jambu Batu
- Daun Serai + serai ketuk2
- Daun lengkuas
- Bawang Kecil + kulit sekali
- Bawang Putih + kulit sekali
- Lada Kering + Biji sekali huahaha
- Jintan Putih
- Jintan Manis
- Ketumbar
- Kicap Pekat (i guna Jalen yg kaler pepel)
- Garam jgn lupa
- Ada yang letak belacan tp cik sally x..dan ia x menjejaskan rs dan kualiti telur pindang anda.

* Pastikan semua bahan dibasuh baru la halal dan toyyibah - daun, telur, lada, bawang.

Cara :
1. Letakkan daun-daun yg ada di lapisan bawah semua jenis daun tu ye...lengkuas di bawah dan keliling periuk tuk mengelakkan telur pecah nnti.

2. Letakkan telur agak2 dalam 2 lapis pastu taburkan jintan manis, jintan putih, ketumbar, garam, lada, bawang putih dan merah, serai ketuk dan kicap

3. Ulang step pertama dan kedua sehingga telur habis

4. Last sekali letak air sehingga penuh da rebus dengan menggunakan api yg perlahan 1-3 hari. Sy rebus 24 jam sahaja. Air sentiasa di top up jika berkurangan. Kalo nk tdo...tdo je xde hal pun...Garam tu yg penting sbb kalo kaler cekelat sgt pekat tp rs xde pon x guna 1 sen telur pindang tu ye puan2....

5. Setel.

Pict fr google...tp siyes serupa telur pindang i

Pict yg selepas diangkat x dapat ditunjukkan akibat kesibukan yg melampau di dapur Masterchef waktu tu :) tp FYI x mengecewa kan...rasa ada...kaler cantik...yg reject pon x byk... hampir perfect la bg juri yang biasa makan Telur Pindang cam cik sally ni...hehehe *angkat bakul sendiri nampakkkk* ye la kalo i x angkat sape lg kan hikhikhik....

Sekian ada nya.....


Saturday, July 7, 2012

Nasi Kabsa Ayam

seperti biasa hiasan mmg fail la tp rs x kalah u....

Hepi weekend u oll....Tetiba cik sally rs teringin nak makan Nasi Kabsa...so ni tuk yg kedua kalinya, i pon try la, kebetulan Rempah Kabsa ada lagi kan so ini lah masanya nk tunjuk skill yg suam suam kuku je hehehe...kali ni guna ayam lagi...kambing tu bukan x makan tp cam malas nk cari kat pasar Muor tu...cam jauh je kan....dasar pemalas bawak kereta kan...hehehe

Resepi cik sally ambik dr blog resepiraidah. Mohon di C&P resepi ye...thanks byk2

Bahan-bahan:

1 ekor ayam (dibelah 2) @ 1 kg daging kambing + tulang
3 pot/cwn beras basmati ~ cuci dan rendam 30 mionit, toskan (cik sally guna beras pusa xtra long)
4 1/2 pot/cwn @ secukupnya air panas
2 sudu minyak masak
1 sudu minyak sapi
1 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
1 biji bawang besar - dipotong dadu
3 ulas bawang putih - dipotong dadu
1 batang karot ~ diparut
1 biji buah tomato - dikisar
2 sudu tomato puri
1/2 sudu kecil pewarna kuning (saffron)
1 sudu besar rempah kabsa
1 biji lemon hitam/kering - dicucuk bahagian tengahnya.
1 biji lada bengala merah (red capsicum) ~ dipotong dadu
1 sudu kecil lada hitam biji/serbuk
2 biji cili merah ~ jgn potong
1/4 cawan kismis
Garam secukup rasa dan gula (kalau suka)

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan minyak sapi. Tumiskan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga, bawang putih dan besar dan goreng sehingga wangi.
2. Masukkan buah tomato, tomato puree, lemon, saffron dan rempah kabsa dan goreng sebentar.
3. Kemudian masukkan ayam dan masak sehingga ayam masak. Tambahkan garam secukup rasa dan juga gula.
4. Masukkan karot, capsicum, cili merah, kismis dan beras. Masukkan air panas secukupnya dan masaklah nasi sehingga masak.
5. Kacau/gembur nasi bila nasi betul2 masak, selepas 30 minit supaya nasi tidak hancur.

Sos:

~ Kisarkan tomato, cili besar hijau, batang ketumbar, gula, garam dan perahan lemon kuning.

REMPAH KABSA

Bahan - bahan:
1 sudu makan bunga cengkih **
1 sudu makan lada hitam **
1 sudu makan jintan manis **
1 sudu makan jintan putih **
2 sudu makan biji ketumbar **
1 sudu makan buah pelaga **
1 sudu buah pelaga hitam (black cardamom pods) **
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh kunyit

Cara penyediaan:

1. Goreng tanpa minyak bahan2 yg bertanda ** sehingga naik bau dan angkat.
2. Kemudian kisar semua bahan sehingga hancur.
3. Simpan rempah yg telah dikisar didalam bekas yg kedap udara.

Jika tiada buah pelaga hitam, boleh gantikan dgn buah pelaga biasa. Serbuk rempah ini boleh juga digunakan pada semua masakan ala arab termasuklah ayam dan daging.

** Didalam resepi asal, halia dicampurkan sekali. Saya tidak masukkan halia sebab rempah2 diatas adalah kering dan boleh disimpan lama. Masukkan halia semasa nak msk makanan.

Nampak cam panjangkan penyediaan dia tp x susah pon...Untuk resepi cik sally...da sesuaikan ngan tekak i larrr..kalau masam sgt sbb da bubuh tomato...tomato puri..then yg lemon tu i kurang kan je...best tau nasi ni cuba lah....cik sally makan ngan apa tu pencuk yer...yg timun + nenas + bwg n cili..

Sekian adanye....








Thursday, July 5, 2012

Salam Nisfu Sya'ban


Sempena hari nisfu syaaban ni cik sally pon letak la Assalamualaikum tulisan jawi tuuu...bajet alim..warak la...kekekeke

Means 2 mgu lg kita akan sambut Ramadan..insyaallah puasa cik sally setel hari ni....qadho' las minit tu biasalah...kalo awal tu bukan cik sally namanya huhuhu..okey..okey...taun ni azam ganti awal...time raya...amacam??? ada kuat kah...tunggu ea :p

Bila puasa ni kan..mula la pk nk makan tu..nk makan ni...sampai sardin n megi pon bole ngidam...aihhhh cam bebudak...tp arini tekak cam nk rasa puding roti...wow mkn ngan kuah vanila dia tu...letak dlm fridge lg...perghhhh....meleleh plak tetiba...x tau la kalo wat ni jd ke x sbb jarang sekali wat menda ni.....bole kot...buang kot...cik sally bole!!!!

Dis year cik sally x bisness tau, da ada yg tanya popia tu tp mmg x dan la nk buat sbb i pya biz partner xde kat sini awal pose tu...mau terkangkang..tergolek n meraung kalo kena gulung popia sensorang...hehehe so untuk tidak menyulitkan keadaan POPIA BEST BANGET...MAKAN X INGET tu tpksa di stop kan dgn rela hati.....xde paksaan dr mana2 pihak pon...

wokey la apa2 pon selamat menambah amal lebih2 lg nak jumpa bulan yg mulia nnti...so t.care u oll...bye

Sekian ada nya......