~ Assalamualaikum ~
Hari ni Mak Sally nak bagi satu resepi yang cukup istimewa bagi penggemar2 tempe...almaklumlah kat Johor kan ramai Jowo...so tempe dan nasi tu memang tak boleh dipisahkan. Mak aku kata makan tempe bagus...nanti pandai *tanpa merujuk pada mana2 kajian ye* kekeke.
Ok resepi ni namanya Tempe Masak Lemak Special. Sama je macam kuah lemak lain cuma cara masak dia ada sedikit beza dan family CS memang suka masak gaya ni. Encik suami pon suka lah sangat kalau aku masak tempe gini...aritu dia dah menuntut ilmu, nak masak nanti katanya...yo larrr...makan berpada pada nanti kena gout pulak.
Kata mak lagi resepi ni dapat dari makcik keturunan arab yang sekampung ngan dia...ko tengok...orang arab pon makan tempe tau.....hehehe
Ok jom kita zasssss aje..
Bahan-bahan :
1. 10 keping tempe (sikit2 mana cukup)
2. 6 batang lada hijau
3. 1 biji bawang besar yang betul2 besar (sebab nak dapat banyak)
4. Segenggam ikan bilis
5. Santan pekat dari sebiji kelapa
6. 2-3 keping asam gelugur (tengok saiz)
7. Garam secukupnya
8. Minyak secukupnya
9. Kunyit serbuk
Cara memasaknya :
1.Panaskan minyak, kemudian masukkan ikan bilis, goreng sedikit garing, masukkan tempe yang dah digaul dengan garam dan kunyit, balik2 kan goreng hingga masak kekuningan.
CikSally
Kata mak lagi resepi ni dapat dari makcik keturunan arab yang sekampung ngan dia...ko tengok...orang arab pon makan tempe tau.....hehehe
Ok jom kita zasssss aje..
Bahan-bahan :
1. 10 keping tempe (sikit2 mana cukup)
2. 6 batang lada hijau
3. 1 biji bawang besar yang betul2 besar (sebab nak dapat banyak)
4. Segenggam ikan bilis
5. Santan pekat dari sebiji kelapa
6. 2-3 keping asam gelugur (tengok saiz)
7. Garam secukupnya
8. Minyak secukupnya
9. Kunyit serbuk
Cara memasaknya :
1.Panaskan minyak, kemudian masukkan ikan bilis, goreng sedikit garing, masukkan tempe yang dah digaul dengan garam dan kunyit, balik2 kan goreng hingga masak kekuningan.
ikan bilis + tempe digoreng |
2. Masukkan lada dan bawang besar
potong bawang n lada rupa gini |
campurkan gaul sekejap |
3. Masukkan santan...masukkan asam keping
semua bahan akan bemesra dalam kuali |
4. Kacau rata, rasa kan secukupnya dan ikut kepekatan yang korang mahu....tadaaaa dah siap pun
Inilah rupanya |
5. Sekian. Selamat mencuba. Senang...cepat dan lazat. Cubalah.
Sekian adanya....
2 comments:
mak ai awat sedap nau.....hahahaha..berliur lah kawan ni
Su...ko mkn tempe x
Post a Comment