Thursday, May 14, 2015

Sambal Belimbing Buluh

~ Assalamualaikum ~


Ni memang resepi meletop, sebab bila ko makan ngan nasi bertambah tambah nanti perot korang akan meletop sbb overload....hehehe apa aku merepek ni daaa

Resepi ni dapat dari kawan punya kawan punya mak....kot, CS nak share kan di sini supaya nanti boleh ingat, nikan i punya diary serbaguna katanya...harus lah letak kat blog kan. Nanti orang try resepi ni bertambah-tambah pahala tuan punya resepi. 

Yang bagusnya, belimbing ni tak berapa memasamkan sambal, letak banyak pon hokeyyy je sbb bila kita pecahkan dia masa makan, baru masam dia keluar, magik kan??? Orang selalu cakap makan ngan nasi panas2 tapi CS suka nasi sejuk sket sebab menikmati tanpa cabaran yang keterlaluan adalah sangat sempoi, sambal dah pedas, ko nk makan ngan nasi panas lagi, poyo sangat lah kepercayaan makan ngan nasi panas2 kan kuikuikui...mesti korang tunggu nasi sejuk sketkan...toksah tipu diri sendiri K. ye..ye i percaya memang ada yang makan ngan nasi panas2 betol.

Mehhh...kita kasi terliur sat dengan gambar ni.

kalau korang tak terliur...maknanya korang belum normal lagi hehehe...sila terliur sekarang!!!!
Pssstttttt...psssttttt ada orang tu makan 3 pinggan memalam, tu pasal perot dia ada boroi :), CS makan sepinggan suku je. Nak tambah gak tu.

Kita zasss terus resepinya.

Bahan-bahannya :
1. Semangkuk Belimbing Buluh di belah 2
2. Semangkuk ikan bilis digoreng
3. 5 biji bawang besar dibelah besar biasa 8 atau 6
3. Sepeket cili padi *
4. 7 biji bawang putih *
5. Minyak untuk menggoreng
6. Sedikit garam
7. Santan pekat dari sebiji kelapa

Cara memasaknya :
1. Goreng ikan bilis garing, angkat dan letak tepi.
2. Goreng bawang besar sehingga layu sket, angkat dan letak tepi.
3. Masak santan hingga jadi minyak dan sedikit kecoklatan
4. Bahan bertanda * dikisar atau ditumbuh. 
5. Ambil santan yang telah jadi minyak tadi, tumiskan bahan yang dikisar dan masak hingga cili masak betul
6. Setelah garing masukkan belimbing tadi, gaul rata sehingga belimbing bertukar warna.
7. Masukkan Ikan Bilis dan Bawang yang telah digoreng tadi.
8. Gaul rata dan rasa kemasinan, kalau tawar tambah garam sedikit mengikut kesesuaian tahap darah tinggi tuan puan.
9. Padamkan api dan sedia untuk dihidang

Notakaki : 
i) Sebenarnya resepi asal tak pernah rasa so kira jadi lah ni versi CS.
ii) Tak perlu letak gula sebab masa CS buat santan nak jdkan minyak tu dia ada ketul2 yang orang panggil taik minyak. Ok rasa dia lemak manis..syok sangat bila makan.
iii) Rasanya kalau malas nak tunggu proses buat minyak tu, kita terus guna minyak n tumis pon boleh aje...kot, ada kot lagi tu.

Selamat mencuba :)

Sekian adanya....

No comments: