Wednesday, July 11, 2012

Telur Pindang



Sape tak pernah makan Telur Pindang???? angkat tangan sket....meh cik sally ajar wat sndiri...telur ni biasa sangat bg org2 Johor atau org2 belah Selatan....yg kaler dia cekelat2...ada org suka sgt tp ada gak yg tekak dia x bole terima dgn rasa herba2 yg menusuk hidung tu...cik sally plak mmg suka banget hehehe

Ni masa rumah buat kenduri..cik sally mempertaruh kan 4 hidangan termasuk Telur Pindang selain dari Puding Berkuah, Jambu potong + kulit limau dan ulam-ulaman sambal belacan...ulam tu pon nk kira..apa daaa hehehe

Rupa telur yg da siap sedia untuk direbus...160 biji

Bahan-bahannya (semua pun agak2 la yer ikut kuantiti telur yg korang buat)
- Telur (Opkos la kalo xde telur jadi kuah pindang lak kannnn)
- Daun manggis
- Daun Jambu Batu
- Daun Serai + serai ketuk2
- Daun lengkuas
- Bawang Kecil + kulit sekali
- Bawang Putih + kulit sekali
- Lada Kering + Biji sekali huahaha
- Jintan Putih
- Jintan Manis
- Ketumbar
- Kicap Pekat (i guna Jalen yg kaler pepel)
- Garam jgn lupa
- Ada yang letak belacan tp cik sally x..dan ia x menjejaskan rs dan kualiti telur pindang anda.

* Pastikan semua bahan dibasuh baru la halal dan toyyibah - daun, telur, lada, bawang.

Cara :
1. Letakkan daun-daun yg ada di lapisan bawah semua jenis daun tu ye...lengkuas di bawah dan keliling periuk tuk mengelakkan telur pecah nnti.

2. Letakkan telur agak2 dalam 2 lapis pastu taburkan jintan manis, jintan putih, ketumbar, garam, lada, bawang putih dan merah, serai ketuk dan kicap

3. Ulang step pertama dan kedua sehingga telur habis

4. Last sekali letak air sehingga penuh da rebus dengan menggunakan api yg perlahan 1-3 hari. Sy rebus 24 jam sahaja. Air sentiasa di top up jika berkurangan. Kalo nk tdo...tdo je xde hal pun...Garam tu yg penting sbb kalo kaler cekelat sgt pekat tp rs xde pon x guna 1 sen telur pindang tu ye puan2....

5. Setel.

Pict fr google...tp siyes serupa telur pindang i

Pict yg selepas diangkat x dapat ditunjukkan akibat kesibukan yg melampau di dapur Masterchef waktu tu :) tp FYI x mengecewa kan...rasa ada...kaler cantik...yg reject pon x byk... hampir perfect la bg juri yang biasa makan Telur Pindang cam cik sally ni...hehehe *angkat bakul sendiri nampakkkk* ye la kalo i x angkat sape lg kan hikhikhik....

Sekian ada nya.....


4 comments:

Mrs Velentine said...

x berapa suka..

cik sally said...

x suke?? baru ingt nk wat kan su hehehe

zieyyan said...

saya pun x berapa suka sgt tapi makan juga lah,kena makan ngan nasi baru ok hehehe sebab di segamat ni org tak buat telur pindang sgt hehehhe....

cik sally said...

org johor pon x suke ke huhuhu