Monday, November 2, 2015

PES MEE BANDUNG MUOR YANG ASLI

~ Assalamualaikum ~

Kalau datang Muor memang tak sah kalau tak kena Mee Bandung....perghhh wallah sedap tu. Memang mencari-cari. Tapi kalau berminat nak buat sendiri, capai je Pes Mee Bandung Muo ni
1. Di Pasar Borong Selangor
2. Di Pasar Pagi Semenyih

Memang berbaloi resepi turun temurun ni, saya gerenti...anda tak akan menyesal...cuba dulu, baru tau



Dapatkan segera untuk kesedapan mee bandung asli dari Muor....jom..jom
Yang duduk berdekatan, Semenyih, Cyberjaya, Puchong boleh whatsapp nombor tertera di atas.
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=a1c20553d015bee2ac59f48832572f7d

Sekian...adanya

CikSally

Monday, August 3, 2015

ALIA DANIA ~ CERAH SEKATA TANPA PENGELUPASAN

~Assalamualaikum ~

Jom dapatkan produk Alia Dania untuk tona lebih sekata
Tanpa pengelupasan
Tanpa Memedihkan
Tanpa hydroquinon (abaikan ejaan)

Set AD 
1. Sabun pelembab
2. Sunblock SPF 18
3. Special Cream
4. Toner
5. Vogue Cream

Contact
CikSally 0196813183
Pengeposan seluruh Malaysia

#sayajualshaklee
#sayajualaliadania

Monday, July 27, 2015

Kosmetik Alia Dania ~ Kembali Ke Pangkuan

Assalamualaikum ~

Ni edisi Alia Dania...saya mahu rujuk balik *nampak tak muka merayu tu*
Bulan puasa tu bizi semacam, muka pun tak terbela...akibatnya jerawat mulalah menjadi-jadi, kulit kering pulak tu...ermmm CS buntu sekejap. Nak raya tu, tak cun lah mak macam ni kan.

Tetiba *tingggggg*

Teringat balik AD yang pernah ku pakai dan jual suatu waktu dulu...apa lagi terus zassss koling2. Keputusan muktamad, CS guna balik....yeahhhh
 
Hasilnya...nampak semakin okey, jerawat dah mengecut.
 
Dulu 4 barang...sekarang da 5 u oll...ada cream vogue lagi, vogue la mak nanti.
 
Nak tau kebaikan n kebestan nya, korang kena baca n3 dibawah ni, jom kita kasi refresh balik.
 
Nak order / nak beli / nak try guna...jom whatsapp dan contact nombor2 dibawah ni
1. CikSally 0196813183 ~ Tangkak, Muar, Melaka
2. Kak Zihan 0132041967 ~ Puchong, Shah Alam
3. Ct Hajar ~ 01133501476 ~ Setapak

Pengeposan seantero Malaysia...dun wori


***** imbas kembali entri lepas******

Perempuan ngan kecantikan mmg x dpt dipisahkan. lelaki pun sama sekarang ni kan... So dengan hati yang berbunga2, hari ni cik sally *CS* nak stori pasal 1 produk yang telah wat CS jatuh cinta ngan ke 'best' an nya. bukan apa, orang kata benda baik tu jgn lah simpan sorang2, makan sorang2, kedekut sorang2 kan...apa salahnya kita share2...sharing is caring ye dok??? kalo barang tu x best CS pun x kuasa la nak share...nanti org salah kan kita plak, orait.

Ni produk kosmetik nama dia Alia Dania (AD), my cousin dah lama dah jual tp CS wat derk je sbb kita kan eksyen, dalam hati da cakap aku da pakai klinik punya bla..bla...bla. Suatu hari yg malang tu muka mengelupas kering n berkedut, jerawat bukan lg punca masalah yihaaa cuma tu laa kekeringan yg melampau, bila da kering dia cpt kedut2 dan maka lahir lah garis2 halus...so mencari cari pelembap yg sesuai.

One fine day tu hati tergerak untuk bertanya bila tgk my cousin promote produk tu kat wall dia, selalu pon mmg dia promote tp hati belum terbuka sbb CS ni ada susah sket nak caya bnda2 baru @ benda2 yg x tahu ni tp hari tu Allah gerakkan hati ni untuk bertanya ttg pelembap tadi n dia pun explain ttg sabun dia yg mmg da berpelembap tu, ajaib kan, biasa sabun ni wat muka kita kering, ok la pas diskas serba sket CS pun terbuka hati nak beli 1 set...ada 4 barang....taddaaaa
1. Sabun muka ~ melembapkan kulit, da x perlu guna pelembap lain
2. Toner
3. SPF 18 ~ CS suka sgt pakai ni, ringan n x melekit, korang try sndiri lah baru tau
4. Special Cream ~ seratakan tona kulit tanpa mengelupas


pasti kulit anda lembap

special cream x akan mengelupaskan kulit

yang ni sgt smooth n x melekit

toner

Pas guna beberapa hari, serius...x tipu punya.. mmg sabun dia wat kulit kita lembap je n hilang semua yg mengelupas n kering...yg penting AD ni bukan produk yg akan wat kulit kita mengelupas, pedih, kemerah-merahan...tidak sama sekali ye puan2...now kita nak sekata kan warna kulit agar x kusam, licin dan lembut... jgn drastik nak cantik yg mana akhirnya kulit kita menipis...yg sederhana itu kan lebih baik, yg penting konsisten n istiqamah dan hasilnya mmg memuaskan hati.....

Akhirnya aku jatuh cinta dengan produk AD ~ cakap banyak pun x guna, korang try baru korang tau, jgn eksyen cam aku dulu nnti rugi beb....bukan sbb CS jual tp cuma teruja nak share ngan kengkawan....

Berminat??? yerrr jgn malu2 untuk bertanya....

Sekian ada nya....



Wednesday, July 8, 2015

Cerita Bulan Ramadan

~ Assalamualaikum ~

Mentang-mentang puasa, blog pun berpuasa ye. Sebelum puasa beria nak masak aje juadah berbuka tapi bila dah puasa haaa amekkkaw, beli juga ye. takde kuasa dan kudrat mak nak masak sebab pagi2 seawal 5.30 pagi dah ready masak untuk bekalan my mokmok Hadif.

Tapi ada masa memang masak juga...bila tekak dah tak boleh terima lauk2 ayam ni, ikan sangat kurang pilihannya...balik2 ikan keli...hoihoi aku tak lalu dah.

Raya tahun ni agak kurang meriah sebab mak CS sakit so kitorang adik beradik macam hilang mood tetiba, Now mak dah semakin ok tapi still tak boleh berjalan. Raya ni genap setahun mak diserang strok. Sebelum ni ok lah juga boleh berjalan sikit2 guna tongkat, tapi sejak seminggu lepas, kesihatan mak semakin merosot dan kini mak terlantar di atas katil. Kesian aku tengok tapi tulah dugaan yang Allah bagi kat mak. Moga mak tabah menjalani kehidupannya...Inshaallah anak-anak akan sentiasa ada bersama di sisi mak selalu. Kami doakan yang terbaik buat mak.

Kuih raya pun tak buat, tak beli, tak tempah dan tak minat. Harga sekarang bukan masanya untuk kita membeli sesuka hati. Di facebook pun CS perasan tak banyak kawan yang jual beskut raya tahun ni. Mungkin barang buat kuih semakin mahal...kalo 50 pcs dah dekat RM35.00 beli dua balang dah RM70.00...lupakan aje lah. Nanti kita buat makanan yang simple2 je ye contoh kacang goreng, kerepek, keropok dan kerengga....oopppssss hehehe

Tema baju kaler apa? ermmm aku tak suka tema2 ni, apa ada aku sarung je, ikut suka hati mak bapak aku la, yang penting aku n hadif mesti sedondon, yang lain2 tu aku tak pedulik sangat hahaha, bila cakap bab tema sedondon ni wat aku jadi emo, adalah storinya, so aku amik keputusan tak nak semak kan pala aku ngan tema sedondon...ni untuk diri aku bukan orang lain ye, yang lain tu sila lah teruskan ngan sedondon korang dan klip klap amik gambor boleh masuk facebook...yang penting boleh buat profile picture kan. Kalau dapat pakai T-Shirt lagi heaven aku rasa, takyah nak control ayu bagai takut baju kena kuah kacang lah, air sirap kaler merah. huhuhu apa aku merepek ni, baik makan kerepek dari merepek ye CS.

Semakin kita dewasa....semakin kita matang, raya sudah tidak bererti sangat, yang tinggal hanya kenangan masa2 lalu, dalam kita bertambah ahli keluarga, kita juga kehilangan insan penting dalam hidup kita menjadikan set keluarga itu tidak lengkap lagi sampai bila-bila. 

Moga Allah beri aku peluang untuk beraya bersama bonda tersayang untuk ke sekian kalinya...biar macam mana pun keadaannya, aku redho. 

Wednesday, June 3, 2015

Mee Goreng Style Emak Aku

~ Assalamualaikum ~

ermmmm cam nak wat lagi

Cerita Ahad 31 Mei 2015, masa ni aku cuti dua hari sebab jaga mak, ermm kalau da cuti tu suka gak masak-masak. Antara resepi yang sempat CS try Roti Kacang Pool, Mee Goreng, masak2 lauk tu biasa lah kan, jadahnya nak tulis sini kikiki.

Hari ni CS nak share resepi Mee Goreng Style Emak Aku. Senang buat mee cenggini, simple je, sedap pun ye, kita yang masakkan...gila kau tak sedap. Nak tau style nya camana...jom kita layan resepi mudah, murah lagi sedap ni.

Bahan-bahannya :
1. Kuah lada

Kuah lada ni kena buat dulu ye (5 sudu besar lada kisar + sekepal asam dibuat air asam + gula + garam). Yang guna serbuk perasa tu boleh lah tambah tapi hati2 ye, CS x guna. Rasakan betul2 seperti yang dikendaki dan kena dengan selera tekak kita then masak ats dapur sehingga mendidih). Kat sini yang suka manis boleh lebihkan gula yang takut kencing manis sila kurangkan. Agak-agak kepekatannya.

2. Sekilo Mee Kuning

3. Fish Cake + Fish Ball
4. 1 mangkuk kecil taugeh
5. 5-6 keping tauhu. Dihancurkan guna garfu

6. Udang Kering dikisar 
7. Udang Basah (tiada dalam gambar dan tiada dalam mee di atas tapi kalo letak mmg sedap sangatlah)

8. 4 batang cili hijau potong bulat
9. 1 biji bawang besar potong dadu
10. 6 biji bawang putih diketuk kepalanya
11. Minyak untuk menumis

12. Telur kalau nak pecahkan di mee (takde pun xpe)

13. Kucai


Cara memasaknya :
1. Panaskan minyak
2. Tumis bawang putih hingga naik bau.
3. Masukkan fish cake dan fish ball dan tauhu masak hingga kekuningan sedikit.
4. Masukkan mee, taugeh, lada hijau, bawang merah.


5. Simbahkan kuah lada tadi yang puan2 telah berpuas hati dengan rasanya tu.

6. Kacau rata hingga mee masak. Jika belum just tambah je kuah tu. Begitu juga yang suka basah letak lebih. Macam tu aje ye puan-puan.

tadddaaaa...mee pon da siap, jom makan
Selamat mencuba



Sekian adanya

CikSally


Sunday, May 24, 2015

Seafood Aglio Olio

~ Assalamualaikum ~

Ni cerita Sabtu lepas 23 Mei 2015. Adik buat birthday anak dia. So CS pun plan nak masak Aglio Olio...ntah ek nama betulnya apa...ada yang tulis Oglio Olio, ada yang Aglio Olio tapi CS biasa sebut Olio Oglio...sukati haku la kan hehehe. Janji benda yang sama. Pilihan hari tu adalah Seafood Aglio Olio sebab sotong dah ada dalam esbok tinggal beli udang aje. Pssstttt.....psssttt.... Oglio Olio CS haritu habis licin dengan jayanya, CS pon dapat jamah sket je...ermmm xpe lah nnti kita buat lagi, yang penting aku masak habis dimakan.

macam biasa...presentation mmg dalam kuali je


Bahan-bahannya :
1. 1 paket spaghetti
2. 300g sotong (potong ikut suka)
3. 300g Udang
4. Sepeket lada hitam yang RM1.00 tu dikisar halus
5. Sebiji Bawang Holland di potong dadu
6. 4 Biji Bawang Putih di potong dadu
7. 1 Biji lada Benggala (kaler ikut suka, disarankan kuning)
8. 10 Tangkai Cili kering (potong halus) dan rendam @ guna cili flakes
9. 1 peket Fish ball (potong dua dan goreng)
10. 1 peket Fish Cake (potong dan goreng)
11. 1 sudu besar sebuak daun basil (yang dalam botol)
12. Minyak zaitun untuk menumis
13. Sedikit Garam
14. Sedikit Daun sup (saderi + bawang)

Cara Memasaknya :
1. Didihkan air, letak garam dan sedikit minyak, rebus spaghetti hingga empuk dan toskan
2. Panaskan minyak, tumis cincangan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau dan layu sedikit.
3. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau rata.
4. Masukkan sotong dan udang, masak sekejap aje, masukkan sedikit air dan cili kering potong halus tadi.
5. Gaul rata, rasakan garam, setelah berpuas hati dengan tahap kemasinan masukkan spaghetti tadi.
6. Gaul rata dan mesra, taburkan daun basil kering dan gaul lagi.
7. Masukkan daun sup, gaul dan tutpkan api.
8. Sedia untuk di jamah ye puan2.

Selamat mencuba

Sekian adanya.....

CikSally

Thursday, May 14, 2015

Sambal Belimbing Buluh

~ Assalamualaikum ~


Ni memang resepi meletop, sebab bila ko makan ngan nasi bertambah tambah nanti perot korang akan meletop sbb overload....hehehe apa aku merepek ni daaa

Resepi ni dapat dari kawan punya kawan punya mak....kot, CS nak share kan di sini supaya nanti boleh ingat, nikan i punya diary serbaguna katanya...harus lah letak kat blog kan. Nanti orang try resepi ni bertambah-tambah pahala tuan punya resepi. 

Yang bagusnya, belimbing ni tak berapa memasamkan sambal, letak banyak pon hokeyyy je sbb bila kita pecahkan dia masa makan, baru masam dia keluar, magik kan??? Orang selalu cakap makan ngan nasi panas2 tapi CS suka nasi sejuk sket sebab menikmati tanpa cabaran yang keterlaluan adalah sangat sempoi, sambal dah pedas, ko nk makan ngan nasi panas lagi, poyo sangat lah kepercayaan makan ngan nasi panas2 kan kuikuikui...mesti korang tunggu nasi sejuk sketkan...toksah tipu diri sendiri K. ye..ye i percaya memang ada yang makan ngan nasi panas2 betol.

Mehhh...kita kasi terliur sat dengan gambar ni.

kalau korang tak terliur...maknanya korang belum normal lagi hehehe...sila terliur sekarang!!!!
Pssstttttt...psssttttt ada orang tu makan 3 pinggan memalam, tu pasal perot dia ada boroi :), CS makan sepinggan suku je. Nak tambah gak tu.

Kita zasss terus resepinya.

Bahan-bahannya :
1. Semangkuk Belimbing Buluh di belah 2
2. Semangkuk ikan bilis digoreng
3. 5 biji bawang besar dibelah besar biasa 8 atau 6
3. Sepeket cili padi *
4. 7 biji bawang putih *
5. Minyak untuk menggoreng
6. Sedikit garam
7. Santan pekat dari sebiji kelapa

Cara memasaknya :
1. Goreng ikan bilis garing, angkat dan letak tepi.
2. Goreng bawang besar sehingga layu sket, angkat dan letak tepi.
3. Masak santan hingga jadi minyak dan sedikit kecoklatan
4. Bahan bertanda * dikisar atau ditumbuh. 
5. Ambil santan yang telah jadi minyak tadi, tumiskan bahan yang dikisar dan masak hingga cili masak betul
6. Setelah garing masukkan belimbing tadi, gaul rata sehingga belimbing bertukar warna.
7. Masukkan Ikan Bilis dan Bawang yang telah digoreng tadi.
8. Gaul rata dan rasa kemasinan, kalau tawar tambah garam sedikit mengikut kesesuaian tahap darah tinggi tuan puan.
9. Padamkan api dan sedia untuk dihidang

Notakaki : 
i) Sebenarnya resepi asal tak pernah rasa so kira jadi lah ni versi CS.
ii) Tak perlu letak gula sebab masa CS buat santan nak jdkan minyak tu dia ada ketul2 yang orang panggil taik minyak. Ok rasa dia lemak manis..syok sangat bila makan.
iii) Rasanya kalau malas nak tunggu proses buat minyak tu, kita terus guna minyak n tumis pon boleh aje...kot, ada kot lagi tu.

Selamat mencuba :)

Sekian adanya....

Monday, May 11, 2015

Mini Jubah Muslimah Fidalan

~ Assalamualaikum ~

Raya dah nak dekat ni
Puasa dah ganti belum
Walau macam mana kita tertekan dengan harga barang naik...GST lagi
Nak beli kain pun ada GST u know
Baju raya tetap kita nak belikan
Ye lah setahun sekali u oll
tukar baju...nak pakai baju pergi kerja kan cam dah jemu kan

Ok...baju ready made untuk anda
sedia di pakai di pagi raya
Korang maklumkan raya sana sini ramai orang...dah tentu panas
so keselesaan tu penting....inilah Comfy Couture dari Fidalan 
Kompem selesa!!!!


Kenapa kena pilih Fidalan Collection
~  Kain Lycra bermutu tinggi Korean Lycra...High Quality (yang ni bukan kain lycra kat  
    Nagoya or Jakel tau)
~ Tukang Jahit yang berpengalaman lebih 15 tahun (memang selesa n kemas)...kualiti 
   diutamakan...jahit dengan hati, bukan kilang style.
~  Ada 3 saiz (S, M dan L)
~  CS dah beli dua helai dan sememangnya sangat puas hati, kain sejuk dan selesa.
~ Harga yang berpadanan dengan kualiti
~ Terdapat dalam dua design..satu seperti gambar di bawah...satu lagi top kosong kain
   corak 





Design baru ada banyak lagi...cantik...cantik...tungguuuuu

Berminat atau sebarang pertanyaan boleh contact CikSally ~ 0196813183 atau direct terus ke Fidalan Collection ~ 0196951156

Selamat Hari Raya....ooooppppsssss Selamat Menjamu Mata

Wednesday, May 6, 2015

SCONE COKLAT CIP ~ MUDAH DAN SIMPLE

~ Assalamualaikum ~

Semalam i olls buat scone, saje fefiling wanita inggeris sedang menikmati minum petang scone panas bersama secawan teh...walllaaaa skon makan dengan strawberry jem memang terbaekkk. Makan panas-panas. CS suka rasa masam-masam manis tu. Semalam punya resepi adalah scone coklat cip. Ermmm ada je yang menganga kat tepi mintak disuap. Bukan main budak setahun ni, mentang2 dah ada gigi semua dia nak makan.

Bukan senang nak wat benda yang senang ni dengan bantuan mokmok hadif tau. Habis semua dia masuk molot...last2 tu aku korek dari mulut dia dan dapat cebisan kertas air kotak yang aku gunting tu...besar dan keras hokeyyyy. Anakku memang kuat mengutip.

Scone ni CS bakar guna pemanggang ajaib...not bad, rasa ada, lemak manis berkrim lagi. Cuma bila guna pemanggang ajaib ni kita kena balik2 kan lah. Kalau guna oven kan tak payah....masak serata lagi. Kita x ada oven lagi...huwaaaaa kena beli ni.

CS buat sedikit sahaja sebab baru nak test, takot x jadi guna pemanggang ajaib yang tak ajaib tu huhuhu.

korang tak teruja ke tengok scone aku perang keemasan...keemasan lah sangat

Bahan-bahannya :
1. 1 cawan tepung naik sendiri (beli blue key sbb murah sket dari nona)
2. 1 kotak kecil fresh milk
3. 1 sudu kecil serbuk penaik
4. 50 g buttercup
5. sedikit coklat cip (kismis dah lupa nak beli)
6. Jem (apa perasa pun boleh

Cara Membuatnya :
1. Masukkan tepung ke dalam mangkuk, letakkan butter yang masih sejuk dan potong kecil2
2. Gaul dan ramas kedua bahan tadi sehingga bersatu menjadi seakan serbuk roti.
3. Masukkan fresh milk. Yang ini boleh dimasukkan sedikit demi sedikit sehingga bancuhan tadi sebati dan tidak melekat di tangan ketika dibentuk2 kan. Masukkan coklat cip, gaul lagi.
4. Nak terap kan boleh atau bentukkan ikut acuan yang digemari. CS buat bulat2 dan leper2 kan dia atas tangan je. 
5. Panaskan pemanggang dengan api yang perlahan.
6. Letakkan scone dan tutup pemanggang...jap2 lagi jengah dan balik2 kan.
7. Scone tetap sedap dan gebu walau guna pemanggang ajaib.. ajaib bukan???? hehehe
8. Resepi ni menghasilkan lebih kurang 12 ketul scone...apa tak cukup lagi 12 ketul ni?

Nanti CS nak buat lagi, maklumlah bahan banyak lagi khenn...ok, selamat mencuba

Sekian adanya.....

CikSally

Tuesday, April 28, 2015

Cara Membayar Bil Redone

~ Assalamualaikum ~

Dah dua bulan guna redone. Murah memang murah
Berbaloi sangat
Saya bukan duta redone ye...hikhikhik
Masa guna Celcom dulu, ermmm 90++ tak lari
Tapi sekarang RM48-55
Jimat bukan...sekarang zaman GST, kita kena berjimat hal lain
Ada benda yang kita kena cut bajet
Kalau dulu, nak apa beli je, kadang2 membazir pon ada
Sekarang pelan-pelan kena belanja berhemah

Bagi pengguna-pengguna baru yang tak tahu nak bayar bil kat mana
Jom CS tunjukkan
Guna online je ye takyah nak gatal2 pergi beratur, bazir minyak bagai

muka depan
1. Of course la korang kena masuk web redone www.redone.com.my

pompuan ni lagi



 2. Sila klik Self Care Login seperti yang ditunjukkan anak panah kecit bertanda (i) di hujung atas sebelah kanan


Add caption
3. Masukkan No telefon anda dan password. Password adalah No account redone anda. Biasanya bila kita daftar, kita akan dapat sms dari redone. Ok nombor itulah yang dimasukkan. Di ruangan anak panah (ii)




4. Klik di (iii) iaitu Download & Pay bill


5. Paparan bil semasa akan keluar seperti di atas. Then klik di anak panah bertanda (iv) iaitu Pay Now.

6. Bila dah klik Pay Now tu akan keluar lah pilihan Internet banking yang korang guna.

7. Seterusnya ikut sahaja arahan pihak berkuasa pembayaran.

8. Senang aje yang penting line internet kena ada kalau tak g jap kedai mamak tumpang wifi derang. hahaha

Sekian adanya....

CikSally

Pucuk Paku Masak Lemak Cili

~ Assalamualaikum ~

Macam dah lama tak masakkan, masak sebenarnya, hari-hari pun masak bubur untuk Hadif mokmok yang suka makan tu. Semalam Mr. M beli pucuk paku 2 bungkus. Kalau 2 bungkus tu aku tau lah satu sini satu sana. Memandangkan aku nak masak pagi tadi so aku pun dengan kak namnya masak lah sekali, haa kan senang pastu bagi 3 bekas....aku 1, mak yati 1 (pengasuh Hadif) dan mem 1...untuk Hadif, mama masak bubur ayam special. Maknanya pagi ni aku masak 2 benda. Amacam??? rajin tak aku....hihihi phuiiii sangat kan. Korang tak percaya...meh layan gambar yang aku snap pagi tadi...sampai laki aku cakap...ahhh amik2 gambo jangan tak amik...masuk fb nanti. hihihi dia apa tau tentang dunia blog aku yang suka suki ni.

tadaa...nak letak ikan masin tapi takdak...ku keciwa
Jom kita layan resepinya

Bahan-bahannya :
1. 2 Bungkus pucuk paku (agak-agak)
2. 1 biji santan + 1 kotak kecil santan segera
3. 6 biji bawang kecil *
4. 1 biji kecil bawang putih *
5. Segenggam ikan bilis *
6. Segenggan cili padi (haa amekkaw) *
7. 1 inci kunyit hidup *
8. Garam secukupnya
9. 1 keping kecil asam keping

Cara memasaknya :
1. Kisar bahan bertanda *. CS kisar bawang, cili dulu then baru masuk ikan bilis sebab tak nak ikan bilis hancur sangat.
2. Masukkan dalam peruk bahan dikisar dan campurkan dengan santan, asam keping.
3. Masak hingga mendidih dan kacau2 supaya santan tak pecah.
4. Masukkan sayur pucuk paku, perasakan garam dan masak sampai sayur empuk.
5. Sedia untuk dimakan

Selamat mencuba.

Sekian adanya.....

CikSally

Wednesday, April 22, 2015

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2015

~ Assalamualaikum ~


Seperti yang tertera di atas, Pesta Buku Antarabangsa 2015 kembali lagi. Jom ramai-ramai kita semarakkan pameran buku terbesar ini disamping menggalakkan budaya membaca dikalangan masyarakat Malaysia. 


Agak malang kalau ada individu yang tak nampak bagusnya pergi melawat pesta buku ni kan...sebab apa yang aku nampak dan rasa adalah :-
* perkongsian ilmu terdapat disini. (saban hari ada program perkongsian ilmu diadakan kat atas stage tu, ko pilih je nak join yang mana).
* Hampir semua publisher ada disini (kau nak apa lagi)
* Penyertaan penerbit luar negara.
* Lebih dari 1 juta orang yang berkunjung ke sini saban tahun.
* Pelbagai jenis buku ada...dari kanak2 sampailah yang nak masuk ke kubur, dari buku akademik sampailah novel picisan lagi murahan (kau pilih je aku cakap)
* Tetamu jemputan program biasanya ikon negara.
* Beramah mesra terus dengan penulis buku yang hebat-hebat @ selebriti jemputan.
* Yang pasti aku pergi kutip katalog...tu je yang aku mampu, kutip je tau sebab aku kan librarian, time tu lah aku nak dapat katalog terbitan bahan terkini. At last...katalog tersebut akan aku jual kat apek cina kitar semula sebab tiada kegunaannya disini... ermmm dapat gak duit.


Acara ini adalah berkaitan dengan ILMU...tak lari tajuk pun, aku tak rasa pun kalau kita pergi melawat pesta buku ni sebagai acara 'jalan-jalan sahaja' sebab ada sesuatu di sana yang dapat kita kutip. yeahhhh jom reramai pergi dengan family tercinta.




Sunday, April 12, 2015

Resepi Pasta Baby 10 - 12 bulan

~ Assalamualaikum ~

inilah rupanya pasta baby

First time try bagi hadif makan pasta baby ni, ermmm suka rupanya dia. Makan bubur hari-hari pun anak boleh meroyan juga...so sekali sekala kita tukar. Lepas buat tinjauan beberapa blog jumpa lah resepi pasta baby ni. Pasta baby ni CS beli di Mydin why pay more tu... jenama Heinz iaitu dibahagian makanan baby...tak berapa gemar pergi cari barang di pasaraya besar ni....melilau cari tak jumpa. Demi mokmok bucukku, CS gagahi jua....hihihi

Jom kita layan macam mana nak masak Pasta Baby ni....tutup mata je dah jadi....tapi tutup sebelah je lah kan hehehe





Bahan-bahannya :
1. 1 biji bawang kecil merah + 1 biji bawang putih (hiris)
2. Carrot (CS rebus bagi lembut dan potong kecil)
3. Isi Ikan Merah (hiris halus)
4. Pasta (Didihkan air then masukkan pasta dalam 3-5 mint dan tos sejukkan)
5. Sedikit yang amat garam

* Carrot boleh ditukar dengan sayur lain seperti brokoli
* Isi ikan boleh ditukar dengan ayam cincang dan daging
* Letakkan cheese kalau anak anda suka...boleh cuba, tapi CS tak try sbb takde stok

Cara membuatnya :
1. Letak sedikit minyak zaitun dan panaskan.
2. Tumis bahan (1) sehingga naik bau.
3. Masukkan bahan 3 dan goreng hingga berubah warna dan nampak empuk...sekejap je
4. letak sedikit sahaja air agar tidak terlalu kering.
5. Masukkan bahan (2) dan bahan (4) dan kacau rata.
6. Setelah semua telah mesra di dalam kuali, kita kasi keluar itu pasta.

CS pun join sekali dengan Hadif....makan to geder geder, memang sedap, anak suka...emak puas hati. Mungkin kalau ada cheese tu jadi double sedap kot, nanti2 lah kita try kan.

Selamat mencuba

Sekian adanya....

CikSally

Thursday, April 9, 2015

Puding Sagu Idaman Qalbu

~ Assalamualaikum ~

puding sagu..idaman kalbu

Tajuk tu jangan percaya sangat la ye. Kejadian ni masa sambut birthday babies comel2 tu 4.4.2014, ni adalah salah satu menu yang telah disediakan oleh kakakku. Sedap wei kalo dimakan sejuk2...nyaman je lalu kat tekak ni. Sampaikan orang mengidap diabetes pon makan tak hingat. ishhhh ishhhh mak tak tau takut ye. Kadang-kadang aku bebel gak, bagi dia takut sket, kalau di biarkan...ermmm mau makan dan makan lagi. Kita semua pon kena berhati-hati juga...ye lah aku cakap je boleh lah, bila makan sama dengan je dengan mak aku huhuhu. Jom kita tengok resepi simple, murah dan sedap ni.

Bahan-bahannya :
1. 1 cawan sagu
2. 3 cawan air
3. Sehelai daun pandan
4. Pewarna mengikut citarasa
5. Sedikit garam

Bahan Kuah :
1. 1 tin susu cair
2. Seketul @ 2 ketul gula melaka (masak campur air ikut kepekatan dan kecairan yang diimpikan dan cairkan, tambah gula pasir kalau kurang manis

* CS tak gabungkan kedua bahan 1 dan 2 ni. Bila nak makan baru kita gabungkan so boleh adjust nak manis ke tak.

Cara membuatnya :
1. Campurkan sagu, air, daun pandan dan garam.
2. Masak atas api yang sederhana dan kacau sehingga bahan menjadi likat.
3. Setelah kembang, lembut dan sedikit berkilat, tutup api.
4. Tuang dalam acuan yang dikehendaki.
5. Biarkan sejuk...nak lagi sejuk masukkan dalam peti ais.
6. Tadaaa siap untuk dimakan. Mudah bukan. 

Sekian adanya...

CikSally


Tuesday, April 7, 2015

Wajah Baru

~ Assalamualaikum ~

Ini lah wajah baru jom lepaksat....bersama CikSally
Saje lah cari mood baru
Bila dah lama sangat dengan sesuatu benda 
Kita jadi jemu kan

Btw...weekend ni ada kursus gunting rambut di Kolej Komuniti Ledang
Macam nak join
sebab apa tau
dulu CS berangan sangat nak masuk kelas gunting rambut
tapi tak kesampaian
ada je suara-suara sumbang
yang cakap nanti ko berdosa 
jaga rambut orang....orang tak pakai tudung
betapa ceteknya kita dulukan
sekarang kalau kita bukak saloon muslimah
kan dah dapat pahala
kita dah selamatkan para wanita muslim mendedahkan aurat
dihadapan orang yang tak berhak melihatnya.

Apa je yang CS tak nak jadikan
semua nak....
oraitttt....babai

Sekian adanya....

CikSally

Sunday, April 5, 2015

Agar-Agar Santan

~ Assalamualaikum ~

kedekut santan...nipis je

Ni cerita hujung minggu, cubaan kedua dan menjadi. Cubaan pertama kurang menjadi. Apalah CS ni, orang dah buat macaroon, pavlova bagai, dia baru nak buat agar-agar santan je kuikuikui. Ini antara peberat i hokeyyy. Dulu-dulu selalu suh mak buat agar-agar ni tapi balik-balik dia buat agar2 yang merah tu, perghhhh stresss gue. Alasan dia yang merah tu tahan lama, yang santan cepat basi. Kalau buat pon tak sempat nak basi kot sebab dah masuk perot. Sekarang...gue buat sendiri so ikut selera gue la kan. Ini pon berposak mintak resepi ngan adik aku...ehhh korang  tau ke 'berposak' tu apa, tak tahu buat-buat paham je la ye. Baik kita layan resepinya....zasssss...

OK aku buat banyak2 punya adunan, maklum lah, rakyat marhaen ramai kat umah tu.

Bahan-bahan :
1. 2 peket Agar-agar cap rose (apa pon bole je)
2. 2 buku gula melaka
3. 2 biji santan (amik santan pekat2)
4. 1 biji telur
5. 5 sudu gula pasir (ni pun tak berapa manis, manis buah je, yang suka manis boleh tambah)
6. Daun pandan
7. Air secukup sedap

Gula Melaka

Telur

Cara membuatnya :
1.
masak agar-agar + air agak-agak agar-agar tenggelam

2. Selepas Agar2 cair masukkan gula melaka, gula pasir dan daun pandan. Rasakan

3. Di mangkuk berasingan, pukul telur dan masukkan dalam santan.

4. Setelah gula hancur, masukkan santan campur telur tadi, dan masak sehingga mendidih beberapa ketika dengan api sederhana perlahan.

5. Tutupkan api dan tuang agar-agar kedalam acuan yang dikehendaki.

6. Biarkan sejuk dan baru potong n makan dengan lahapnya.

Time panas ni memang ngam lah makan benda2 macam ni, nak2 lepas disejuk beku kan.

kita masuk loyang je...senang sekali tuang

Buat ni semudah A..B..C..D..E..F..GST
Ehhh...ehhh tetiba je. OKbai

Sekian adanya....

CikSally