Thursday, March 26, 2015

Gulai Lemak Ikan Gelama Belimbing Buluh

~ Assalamualaikum ~

Semua resepi yang CS masukkan dalam blog ni adalah resepi kegemaran daku. Ni semua taste mak2 je...yang pasti lauk mak2 ni kalau makan memang tak hengat donia, mau bertambah-tambah, tengok...cakap pun dah macam mak..mak kan. Ni pun kegemaran bapak-bapak, ermmm apa je yang 'dia' tak gemar ye, sememangnya taste 'dia' adalah taste kampungan...kemelayuan hihihi, western2 ni memang tidak dipandang....ok la tu senang sikit CS nak jaga memandangkan kepakaran CS dalam masak memasak lauk....puiiii la sangat bila bab memuji diri sendiri kekeke.

Ni masak time cuti hujung minggu ari tu, time cuti lah sedap masak2, makan2, jalan2...lagi sedap kalo boleh tidur2, golek2 atas katil sambil menyelak buku 2...3 mukasurat, pas 2...3...page, ngantok pon sudah mariiii...ehmmm lupakan aje la bab golek2 tu



ikan gelama + ikan tenggiri = nak banyak ikan



Kita terus aje ye dengan resepinya.....zassss

Bahan-bahannya :

1. 5 ekor Ikan Gelama Mak iloi2
2. 5 tangkai cili kering *
3. 1 biji bawang besar *
4. 2-3 ulas bawang putih *
5. 3/4 inci halia *
6. 1 inci kunyit hidup
8. 2 batang serai diketuk ketampi
9. 10 biji belimbing buluh (mintak rumah kawan atau jiran ye)
10. Garam secukup rasa
11. 4 mata asam jawa...dicampak sahaja ke dalam
12. Santan dari 1 biji kelapa

Cara memasaknya :

1. Blender bahan bertanda *
2. Masukkan ikan dalam periuk, tuangkan bahan yang telah dikisar dan masukkan serai.
3. Masukkan santan, kacau dengan api sederhana perlahan, masukkan belimbing
4. Rasakan secukupnya...masin dan masam
5. Kacau selalu agar santan tidak pecah...nanti kuah tak cun pulak.
6. Kepekatan ikut suka masing2, disarankan sederhana pekat, tak mau cair sangat.
7. Setelah mendidih beberapa ketika, ikan pon telah masak ranum, sila padamkan api
8. Makanlah dengan nasi panas dan dengan rakusnya.

Selamat mencuba :)

Sekian adanya....

CikSally



No comments: