Sunday, May 24, 2015

Seafood Aglio Olio

~ Assalamualaikum ~

Ni cerita Sabtu lepas 23 Mei 2015. Adik buat birthday anak dia. So CS pun plan nak masak Aglio Olio...ntah ek nama betulnya apa...ada yang tulis Oglio Olio, ada yang Aglio Olio tapi CS biasa sebut Olio Oglio...sukati haku la kan hehehe. Janji benda yang sama. Pilihan hari tu adalah Seafood Aglio Olio sebab sotong dah ada dalam esbok tinggal beli udang aje. Pssstttt.....psssttt.... Oglio Olio CS haritu habis licin dengan jayanya, CS pon dapat jamah sket je...ermmm xpe lah nnti kita buat lagi, yang penting aku masak habis dimakan.

macam biasa...presentation mmg dalam kuali je


Bahan-bahannya :
1. 1 paket spaghetti
2. 300g sotong (potong ikut suka)
3. 300g Udang
4. Sepeket lada hitam yang RM1.00 tu dikisar halus
5. Sebiji Bawang Holland di potong dadu
6. 4 Biji Bawang Putih di potong dadu
7. 1 Biji lada Benggala (kaler ikut suka, disarankan kuning)
8. 10 Tangkai Cili kering (potong halus) dan rendam @ guna cili flakes
9. 1 peket Fish ball (potong dua dan goreng)
10. 1 peket Fish Cake (potong dan goreng)
11. 1 sudu besar sebuak daun basil (yang dalam botol)
12. Minyak zaitun untuk menumis
13. Sedikit Garam
14. Sedikit Daun sup (saderi + bawang)

Cara Memasaknya :
1. Didihkan air, letak garam dan sedikit minyak, rebus spaghetti hingga empuk dan toskan
2. Panaskan minyak, tumis cincangan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau dan layu sedikit.
3. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau rata.
4. Masukkan sotong dan udang, masak sekejap aje, masukkan sedikit air dan cili kering potong halus tadi.
5. Gaul rata, rasakan garam, setelah berpuas hati dengan tahap kemasinan masukkan spaghetti tadi.
6. Gaul rata dan mesra, taburkan daun basil kering dan gaul lagi.
7. Masukkan daun sup, gaul dan tutpkan api.
8. Sedia untuk di jamah ye puan2.

Selamat mencuba

Sekian adanya.....

CikSally

1 comment:

Mrs Velentine said...

nak sikit hahaha....