Thursday, March 12, 2015

Asam Pedas Ikan Mayong Kangkar Hill

~ Assalamualaikum ~

Musim menulis blog bab resepi-resepi gaknya, layan kan aje selagi mood tengah ada ni, kalo esok lusa dapur tak berasap, blog ni pon tak berasap juga la jawabnya.

Asam Pedas Ikan Mayong Kangkar Hill, Asam pedas ni bukan makanan kegemaran seisi keluarga tapi seisi Johor...Melaka kot

Asam pedas Melaka Vs Johor tak sama dari segi bahan dan rasanya, masing-masing ada keistimewaan tersendiri.

Walau bagaimana pun, JDT mariiiiii....kompem sedap asam pedasnya...ecececeh :)


Ni resepi istimewa Asam Pedas Ikan Mayong Kangkar Hill. Kalau pergi pasar malam or pasar ikan tanya Mayong Jana...pasti isinya lembut. Dulu mak ada ajar camana nak kenal Mayong Jana ni tapi dasar pompuan tak prihatin, aku biarkan je tips tu berlalu pergi...sekarang harapkan orang yang jual tu la bagi tau, kalo dia tipu tak ber jana lah kita. Nanti tanya mak balik dan save terus dalam kepala, tu pun kalau memori belum full lagi takut not enough space je kan...ngehngehngeh teringat zaman guna disket dulu. Tetibe.

Jom kita tengok bahan-bahan yang digunakan. Kalau orang dah biasa masak, agak-agak je bahannya. Ni nak kata diri sendiri dah biasa masak letttew. Malu saya. Yang ukuran-ukuran tu just guide je, tak payah lah amik pembaris nak ukur kunyit bagai...nak ukur pon tak salah juga, asal korang bahagia sudah.



Bahan-bahan :
1. 5 keping Ikan Mayong (sukati lah nak berapa banyak) - perapkan ngan air + asam jawa + 
    tepung gandum (hilangkan bau katanya) lbh kurang stgh jam, pastu cuci bersih.
2. 5 sudu besar dan penuh cili kering yang dah dikisar
3. 1 biji Bawang merah - aku guna bawang besar..senang gitu *
4. 5-6 ulas bawang putih *
5. 1.5 inci kunyit hidup *
6. 3/4 inci halia  *
7. Seikat Daun kesum (50 sen di pasar malam @ pasar lambak)
8. Segenggam asam jawa...asam bugis tak nak ye nanti pahit
9. Minyak secukupnya untuk menumis
10. Sedikit belacan (akak x guna pon)
11. Sedikit Serbuk perasa (bagi yang berminat menggunakannya..kalo banyak maknanya x
     pandai masak tu)

* kisar semuanya....bahan wajib ni, tak boleh derhaka.
* Masa mengisar CS masukkan sikit daun kesum n lada hitam....sikit je

Cara Membuatnya :
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan lada sehingga garing bukan hangus.
2. Masukkan air lebihan bahan kisar tadi, sikit je, kacau lagi bagi garing.
3. Masukkan ikan, gaul rata, masukkan air asam jawa secukupnya. Ni kena skill masing-
    masing dari segi rasa dan rupa. Jangan masukkan banyak terus dan pastikan sedikit demi 
    sedikit agar dapat kepekatan yang diidamkan.
4. Masukkan daun kesum.
5. Biarkan mendidih dengan api perlahan dan sehingga isi ikan masak ranum.
6. Rasakan garam, asam semua mencukupi dan mengujakan si pemakan dan pemasak.
7. Tutup api dan hidangkan.
8. Sesuai dihidangkan dengan nasi panas + telur dadar + ulam-ulaman (ni kes malas masak 
    sayur)

Sekian...selamat mencuba, orang kata sayangkan suami masak-masakkan...sayang kan isteri beli-belikan lauk siap, tak gitu?? huahahaha

Sekian adanya...


CikSally



 


1 comment:

Sallenaz said...

Ye la cik sally...mmg pandai msk. Tumpang mkn je la