Thursday, March 1, 2012

Saya...Awak..Aku..Ko...I...U

~ Assalamualaikum ~
Kepada semua wanita jaga bahasa yg diguna. Bayangkan jika kita bercakap " aku , kau" hilang keindahan seseorang wanita jika bahasa tidak lemah lembut. Kadang bila kita lihat pakaian ataunprofile picture yang Islamic tetapi bila bahasa digunakan di facebook atau bercakap tidak selari. Pada para doktor wanita jaga bahasa digunakan di hospital. Tentukan ada sifat kewanitaan. It is not cool to appear brutal ~ Prof. Dr. Muhaya
Apa kata kawan-kawan..bgs nasihat ni kan tp aku x bape nk setuju la...tgk.. belom apa2 cik sally da cakap 'aku'..ada ka patut hehe.
Sebenarnya dr dulu mmg susah nk guna saya awak *rs diri ni sgt skema gaban* tp tu bukan bermaksud aku seorang yang kurang ajar @ mak bapak x didik betul2 tp aku rs selesa sgt bila cakap ngan org camtu, lbh mesra, lbh brutal n lbh cool gitu haha...lg satu bila cakap ngan lelaki senang, xde la sy awak nnti ada lak yg kata kita nk ngorat org...tu i punya persepsi, org lain mungkin ada pandangan masing2. 
Sebenarnya kena sesuaikan ngan tempat dan org yg kita bercakap la kan...mana yg perlu bersaya awak kita gunakan. mana yg mmg kamceng giler dan perlu ber aku ko, sila teruskan..kalao x, x npk la kekamcengan 2 sahabat tu kan..kan, kalo ngan org lebih tua cam ngan mak ke 'saya' akan gunakan 'orang' bg menggantikan 'aku' npk kurang sket brutalnya disitu ;p...ok daaa..i nk tido u.
Sekian ada nya...

5 comments:

Seorang Blogger said...

Ckp i u cool kan. . Ckp i lap u lg cool, heee.
Apa2pun mkcik x stuju ngn dr muhaya tu. .
Sapa kate ckp aku kau x cool? Its only matter of interpretation, dan pd interpretation aku, aku adlh serupa i, wo, ana dan eden, sekian
errr pasni kita kena ckp saya ke ni? Awak?

Dunia familyku said...

apa kata kita berbahasakn nama je lps ni, mcm kta penah buat dulu2, tu lgi skema huahuhahua,,,,saly zana tmpang lalu ye hahahhaah...

ejak said...

cakap i ngan u tu ada ngan sesetengah org je bole kalo x rs x jd la u..tp ok gak dr sy awak..haha

zana...sally rs kita ptt pgl org semua akk kot spy saly n zana npk muda...eh..eh ada kaitan ke hehehe..maafkan saly ye zana

~Fara~ said...

hahaha.. lawak arr k.zana.. btul la, aku ko dgn org yg sebaya or bawah dr kite, yg atas dr kite, suke panggil kakak.. saya awak time skolah dolu2.. i u tu cam geli2, xkuasa mak nak.. hahahaha..

ejak said...

ye kakak tu fara nye tagline hehehe...kalo bole nk lu gua beb,,,lg x sopan eaaaa