Sunday, April 5, 2015

Agar-Agar Santan

~ Assalamualaikum ~

kedekut santan...nipis je

Ni cerita hujung minggu, cubaan kedua dan menjadi. Cubaan pertama kurang menjadi. Apalah CS ni, orang dah buat macaroon, pavlova bagai, dia baru nak buat agar-agar santan je kuikuikui. Ini antara peberat i hokeyyy. Dulu-dulu selalu suh mak buat agar-agar ni tapi balik-balik dia buat agar2 yang merah tu, perghhhh stresss gue. Alasan dia yang merah tu tahan lama, yang santan cepat basi. Kalau buat pon tak sempat nak basi kot sebab dah masuk perot. Sekarang...gue buat sendiri so ikut selera gue la kan. Ini pon berposak mintak resepi ngan adik aku...ehhh korang  tau ke 'berposak' tu apa, tak tahu buat-buat paham je la ye. Baik kita layan resepinya....zasssss...

OK aku buat banyak2 punya adunan, maklum lah, rakyat marhaen ramai kat umah tu.

Bahan-bahan :
1. 2 peket Agar-agar cap rose (apa pon bole je)
2. 2 buku gula melaka
3. 2 biji santan (amik santan pekat2)
4. 1 biji telur
5. 5 sudu gula pasir (ni pun tak berapa manis, manis buah je, yang suka manis boleh tambah)
6. Daun pandan
7. Air secukup sedap

Gula Melaka

Telur

Cara membuatnya :
1.
masak agar-agar + air agak-agak agar-agar tenggelam

2. Selepas Agar2 cair masukkan gula melaka, gula pasir dan daun pandan. Rasakan

3. Di mangkuk berasingan, pukul telur dan masukkan dalam santan.

4. Setelah gula hancur, masukkan santan campur telur tadi, dan masak sehingga mendidih beberapa ketika dengan api sederhana perlahan.

5. Tutupkan api dan tuang agar-agar kedalam acuan yang dikehendaki.

6. Biarkan sejuk dan baru potong n makan dengan lahapnya.

Time panas ni memang ngam lah makan benda2 macam ni, nak2 lepas disejuk beku kan.

kita masuk loyang je...senang sekali tuang

Buat ni semudah A..B..C..D..E..F..GST
Ehhh...ehhh tetiba je. OKbai

Sekian adanya....

CikSally







4 comments:

Anonymous said...

Sedap. .da rase dah. .hihihi

cik sally said...

anon ni mcm knl je hihi

cik sally said...

anon ni mcm knl je hihi

Anonymous said...

of kos la knal.. :)